header foto header foto header foto header foto
Organisatie Algemeen CS+ SSC Spelreglement
 

 

Scheidsrechters Opleiding
De KNHB biedt opleidingen voor clubscheidsrechters tot bondsscheidsrechters. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden en de begeleiding die je van de arbitragecommissie mag verwachten.

Clubscheidsrechter (CS)
De KNHB biedt via een digitale leeromgeving een regelcursus aan die opleidt tot clubscheidsrechter. In deze interactieve leeromgeving, die beschikbaar is op computer, tablet of mobiele telefoon kan iedereen op zijn of haar eigen tempo de regelcursus volgen. Om cursisten te ondersteunen in hun voorbereiding op het regelexamen, organiseert de arbitragecommissie meerdere keren per seizoen avonden waar cursisten vragen kunnen stellen en waar aandacht wordt besteed aan ‘lastige’ situaties. Tijdens de regelcursus komen zowel de spelregels voor zowel het veld als de zaal aan bod.
 
Begeleiding voor scheidsrechters
Zodra het clubscheidsrechterexamen is gehaald, mogen er wedstrijden gefloten worden. Best wel eng de eerste keer. Maar op Schaerweijde staat een beginnende scheidsrechter er niet alleen voor. Indien gewenst zorgt de arbitragecommissie voor begeleiding bij de eerste wedstrijden. Ervaren scheidsrechters geven dan voorafgaand aan een wedstrijd een paar tips en als de wedstrijd is afgelopen, is er feedback zodat de volgende wedstrijd met nog meer zelfvertrouwen en fluitplezier tegemoet getreden kan worden.

Clubscheidsrechter Plus (CS+)
Scheidsrechters die het fluiten heel leuk vinden en al wat meer fluitervaring op hebben gedaan, kunnen met hun clubscheidsrechterkaart op zak de volgende stap zetten. De opleiding tot clubscheidsrechter plus (CS+) is dan de ideale opleiding! Onder begeleiding van ervaren scheidsrechters aan de slag om wedstrijden nog beter te leren managen. De praktische regelkennis wordt verder aangescherpt ter voorbereiding op het fluiten van wedstrijden die stevige arbitrage nodig hebben, maar waarvoor geen bondsscheidsrechters zijn aangewezen. Deze opleiding, die ongeveer één seizoen duurt, bestaat uit het regelmatig fluiten van wedstrijden, het volgen van een aantal workshops en het leren van de fijne kneepjes van het fluiten onder begeleiding van een leercoach. Daarna is er de mogelijkheid om door te stromen naar de bondsopleiding. Voor meer informatie over of inschrijven voor de CS+ opleiding graag mailen  naar [email protected].

Toewijzing scheidsrechters
In principe regelt de manager van het thuisspelende team de scheidsrechters. Behalve:
  • De wedstrijden die gespeeld worden met bondsarbitrage. Voor deze wedstrijden wijst de KNHB de scheidsrechters aan.
  • De wedstrijden die geen recht op bondsarbitrage hebben, maar wel ‘stevige’ begeleiding nodig hebben. Voor deze wedstrijden zet Schaerweijde zoveel mogelijk CS+ scheidsrechters in. De toewijzing van de scheidsrechters op deze wedstrijden regelt de arbitragecommissie.