header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Coach de Coach -3-

30-4-2021

In de serie ‘coach de coach’ gaan coaches met elkaar in gesprek over ‘HOE’ ze te werk gaan. Ze delen ervaringen, van top tot breedte, van jong tot oud. Wat is handig, wat werkt wanneer? Hoe ga je om met vraagstukken als motiveren en tactiek. Welke benadering doe je wanneer? Ook al lijken de verschillen soms groot, tussen jongens en meisjes, coaches en trainers leren en inspireren elkaar. Het Schaerweijde Communicatie Team tekent hun lessen op, ondersteund door de SCA. Een mooie serie verhalen om te laten zien dat coachen een vak is waar onze leden baat bij hebben, als speler en/of als coach. De club, dat zijn wij.


Op een doorsnee maandagmiddag spreken we af op de club. Het is fris en het zonnetje schijnt. Casper en Max komen lachend aanfietsen en zijn benieuwd naar wat dit interview inhoudt. We nemen met elkaar de vragen door en ze knikken instemmend, daar kunnen ze wel wat mee. Michiel kent de jongens goed, hij is Technisch Manager van de E8 en D en begeleidt de trainers en coaches van deze lijnen.

Waarom zijn jullie trainer geworden?
Daar weten de jongens het antwoord wel op. Beiden zijn fanatieke hockeyers sinds de jongste jeugd. De broer en zus van Casper waren al trainer en het leek hem ook wel leuk. Waarom jongens? Ik herken mezelf wel in ze. Casper legt uit dat hij toen hij in de D2 zat heel goed begeleid is, zowel in het trainen als het coachen. Op die leeftijd kan dit je vormen en hij wilde graag hetzelfde teruggeven aan die jongens. Zijn eigen ervaringen en al vroeg de juiste dingen aan ze leren. Hij heeft daar zelf heel veel aan gehad. Max leek het ook leuk om training te geven. Hij vindt hockey heel erg leuk en wilde graag aan anderen leren wat hij zelf heeft geleerd. En daarnaast wilde hij ook graag leren coachen.

Michiel herkent zich wel in de jongens, hij is zelf altijd fanatiek hockeyer geweest en heeft daarnaast training gegeven aan jongensteams om dezelfde redenen als Max en Casper. De combinatie van speler en assistent-trainer van Heren 1 Wageningen werd wat veel en vanaf dat moment heeft hij de keuze gemaakt om trainer/coach te worden van Dames 1 Wageningen. Via de coach van Schaerweijde Dames 1 – zaten in dezelfde poule - is hij gevraagd om trainer/coach te worden van MA en Technisch Manager voor de E8 en D lijn.

Een vraag voor Michiel: Wat vind jij de verschillen tussen meisjes en jongens trainen/coachen?
‘Het hockey is hetzelfde maar er zijn bijvoorbeeld fysieke verschillen en jongens durven het veld veel groter te houden. Daar is het lastiger om druk op de bal te krijgen, dit werkt bij meisjes weer veel beter. En over het algemeen hebben meisjes meer aan sturing en hebben jongens meer een eigen wil. Ze kunnen dus volledig anders hockeyen dan besproken is maar zijn dan wel wat creatiever in oplossingen bedenken als het niet loopt. Beiden zijn leuk om te trainen en coachen en hebben dus ieder hun eigen uitdagingen.’
Casper heeft alleen maar jongens getraind maar Max heeft wel ervaring met meisjes trainen. Hij is begonnen als trainer van de meisjes E8. ‘De meisjes waren meer bezig met dansen en nog heel speels. Een heel verschil met de jongens D2, die zijn veel gemotiveerder omdat ze echt willen hockeyen.’


Hoe komen jullie aan de oefeningen voor de trainingen en hoe (goed) worden jullie begeleid?
Max en Casper vertellen dat ze heel veel oefeningen gebruiken die ze zelf ook in de training krijgen. In de app ‘Hockeyfood’ staan ook allemaal goede oefeningen. Michiel legt uit dat er vanuit de SCA 3 trainingsblokken zijn waarin bepaalde thema’s centraal staan. De jongens bereiden de trainingen heel goed voor, ze zijn heel serieus en Michiel is erg tevreden over hun commitment. Als Technisch Manager ondersteunt hij de jongens en alle andere trainers van de E8 en D-lijn. Sommige trainers hebben hulp en sturing nodig bij de oefeningen maar Casper en Max nauwelijks. Daar zit de begeleiding meer in de aanpak van de jongens D, het is een fanatiek team maar hebben mentaal wat meer ondersteuning nodig.

Hoe gaan jullie daarmee om?
Casper en Max vinden het soms wel lastig, met name als de jongens geen zin hebben om te trainen. Ze moeten dan optreden en de jongens erbij houden. Dan is het fijn als ze tips van Michiel krijgen tijdens de training of dat een volwassen trainer ze aanpakt. Dat heeft dan toch wat meer impact. En daar leren zij dan ook weer van.

Ook leerzaam is het indirect coachen bij wedstrijden. Dus niet zeggen wat ze moeten doen en er de hele tijd bovenop zitten. Dat doen sommige ouders, goed bedoeld maar dit is niet wat de jongens willen. Michiel legt uit dat hij geen oplossingen geeft maar suggesties doet, je kunt het zo of zo aanpakken. En dan kunnen de trainers zelf besluiten wat ze met deze tips doen. Wat het beste bij hun manier van trainen en coachen past. Michiel vindt dat ze dit heel goed doen. ‘Casper en Max zijn heel positief in het coachen.’ Ze knikken beiden instemmend, ze merken dat dit veel meer effect heeft. ‘De jongens onderling maken het elkaar soms echt moeilijk, ze vallen elkaar af en dat proberen we eruit te krijgen. Door te benadrukken wat er wel goed gaat en dat het helemaal niet zo slecht gaat.’

In deze Coronatijd is het competitie-element nagenoeg weg. Hoe gaan jullie hiermee om? En hoe hou je de spelers gemotiveerd?
Casper en Max vinden dat er voor de D-jeugd echt nog heel veel georganiseerd wordt. ‘Elke zaterdag is er wel iets. De competitie is wel leerzamer, wat serieuzer en tactischer. Maar nu kun je juist weer veel uitproberen in de wedstrijden. Je kunt nieuwe tactieken uitproberen en nieuwe posities. De druk om te winnen is minder groot en dat is dus op een andere manier heel leerzaam voor de jongens. Bij de D komt iedereen evenveel aan bod. Het is belangrijk op deze leeftijd omdat ze zich allemaal moeten ontwikkelen. Maar je bent wel meer bezig met motiveren.’

Michiel legt uit dat er in de D minder strak geselecteerd is. ‘Schaerweijde is hier best al ver in. We volgen in grote lijnen de richtlijnen en adviezen van de KNHB en zorgen voor meer spreiding over het talent en motivatie. Zo delen we in op latere leeftijd en geven we iedereen de kans spelenderwijs beter te worden. In de D-lijn krijgt iedereen hetzelfde trainingsaanbod, 2x per week training en 1x facultatief als je dat wil. Deze kinderen willen graag hockeyen en het competitie-element is belangrijk maar ze hebben onderling ook voldoende uitdaging.
Bij de meisjes A ligt dat wat anders. Die willen graag wedstrijden spelen en hadden af en toe wel wat dipjes. Er zitten dit jaar 9 tweedejaars A in het team en die zitten al anderhalf jaar in Coronatijd. Veel van hen gaan volgend jaar studeren en wat ga je doen als je niet in Dames 1 komt? Die meisjes willen dit seizoen leuk afsluiten en de competitie afmaken.’

Wat willen jullie zelf nog leren?
Casper en Max moeten hier even over nadenken. Michiel heeft het antwoord direct paraat, hij heeft wel een ontwikkelpunt. Hij is heel relaxed maar Topsport gaat nu eenmaal in combinatie met hard(er) zijn. Dat vindt hij nog weleens lastig. Om eerlijk te zijn als de emotie hoog oploopt en de juiste woorden te gebruiken. ‘Het is prettig dat ik kan terugvallen op mijn Technisch Manager Razwan Ahmed en de coach van Heren 1 bij Wageningen die een goede vriend is. Daar klankbord ik ook vaak mee.’
Max en Casper herkennen dit wel en zouden inderdaad ook wel wat harder en dominanter willen worden. Wat strenger willen optreden zonder dat dit ten koste gaat van een leuke en goede trainer zijn. En ze hebben ook wel de wens om volgend jaar helemaal zelfstandig een team te gaan coachen, zonder hulpouder.
Michiel sluit het gesprek af dat ze het daar binnenkort maar eens over moeten hebben!

We maken nog een leuke foto met op de achtergrond de jongens D2 die zelfstandig alvast maar met de training zijn begonnen. De tijd vliegt! Michiel moet nog even een rondje langs alle velden waar de D-lijn traint. Dank mannen voor dit leuke en leerzame gesprek. Mooi om te zien hoe jullie bezig zijn en niet alleen jullie kennis en ervaring aan andere spelers doorgeven maar ook zelf blijven ontwikkelen als trainer en coach! Petje af.


Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws



Nieuws afbeelding