header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Schaerweijde Interview -32- Edzard Offers

3-3-2021 In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 



Wat kan Schaerweijde leren van Nike? Het is terloops een vraag in een open interview met de Lead Competition Counsel EMEA van het topsportmerk. Maar de parallel hoest Edzard Offers, bij Schaerweijde manager van MD4 en voorzitter van Business Club32, zo op. Kansen benutten om samen de schaal en kwaliteit te verhogen. Er samen iets van maken. Aan het woord van dit 32ste vrijwilligersinterview is de trekker van een van de leukste en meest waardevolle entiteiten van Schaerweijde; Club32!!

Gaandeweg het gesprek, met de al jaren aan Schaerweijde verbonden vrijwilliger, ontstaan steeds meer parallellen tussen bedrijfsleven en verenigingen. Behalve dan dat het bedrijfsleven niet afhankelijk is van vrijwilligers. In het bedrijfsleven kun je alleen succesvol zijn als je een helder doel voor ogen hebt, waar je vervolgens met plezier en inzet aan werkt. En dat is precies waar Edzard’s impliciete pleidooi over gaat: verdiep je in Schaerweijde en doe mee! Het is leuk, leerzaam én je voegt iets toe aan anderen. Het dient een doel. Geen tijd? Druk druk druk? Het valt eigenlijk altijd wel in te passen.

In zijn sfeertekening valt veel te leren als het gaat om het betrekken van vrijwilligers, het activeren van leden, het enthousiasmeren van sporters, het betrekken van de bredere gemeenschap in Zeist, het vanuit een ‘purpose’ of bedoeling, bouwen aan de gemeenschap.

Je doet best veel op Schaerweijde; golf, trim, manager, C32. How come?

Van het een komt het ander. Nadat we in Utrecht bleven hangen na onze studies, zijn we in 2011 naar Zeist verhuisd. Suzanne komt hier ook oorspronkelijk vandaan, was eerder lid van Schaerweijde en zo was de keuze voor Schaerweijde een automatische, met schoonvader Ernest Evers ook als vaste gast. Vervolgens begon ik met coaching van Gijs (12) in de drietallen wat doorliep tot de JD3. Toen overgestapt op Eva (10) waar ik nu de manager van de MD4 ben en Puck (7) die in de Funkey’s speelt. Ik heb het altijd als heel erg leuk ervaren om bij de kinderen te komen kijken. Het is zo leuk om ze bezig te zien. En als je er dan toch bent, dan vind ik het zelf ook weer leuk om op het veld te staan en zo wat bij te dragen.

Voor mijzelf vond ik trim wel leuk om weer wat zelf te hockeyen en golf komt voornamelijk door corona: een sport die nu, als volwassene, nog mag. Dankzij een vriendelijk duwtje van de Brede Schouders ben ik lid, al verwacht ik gewoon door te gaan als de wereld weer langzaam een beetje de oude wordt.

Een van de redenen om als vrijwilliger mee te doen, is dat je je ontwikkelt en dat je er wat van leert. Zo zie je bijvoorbeeld het verschil tussen sociaal hockey en sportief hockey in het verschil tussen de E, D, C lijn van mijn kinderen. Maar ook in mijn rol bij de Businessclub kan ik dingen leren. Ik leer van de andere leden, van de gasten, ik leer beter spreken voor een groep. En ook het, samen met het bestuur, zorgdragen voor een interessant programma, waarbij we steeds meer leden kunnen werven en kunnen boeien vraagt om creativiteit en vasthoudendheid. 

Met jouw gedrevenheid zit het wel goed?

Ik denk het wel. Zonder te willen overdrijven, zit ik er wel vaak in onder het motto ‘als je iets doet, doe het dan goed’. Ook tegen mijn kinderen zeg ik, nu we er toch zijn, zullen we dan maar gewoon een lekker potje sporten en proberen met plezier te winnen? Zonder dat het resultaat uiteindelijk dan belangrijk is. Vandaar dat ik me ook goed kan identificeren met ‘familieclub met ambitie’ die Schaerweijde is. Het is én het sociale én het sportieve, en in de ambitie zit de ontwikkeling.

Daarbij vind ik het binnen Schaerweijde belangrijk dat we af en toe de overeenkomsten wat meer met elkaar proberen op te zoeken dan ons te richten op de verschillen. Het is goed om te beseffen dat voor vrijwel iedereen de individuele situatie suboptimaal is. Het gaat immers niet alleen om wat jij wil of vindt, maar wat past binnen het bredere kader van de vereniging. Dat betekent dat de top goed rekenschap moet geven van de breedte en vice-versa de breedte van de top. Als we dat inclusiever krijgen, en we zijn volgens mij goed op weg, dan maken we het samen waar, telt iedereen mee, kan iedereen meedoen en krijgen we met elkaar daar een nog mooiere club voor terug.

Hoe ben je bij Club32 terecht gekomen?

Ik werd gepolst door Roel Hart, de vorige voorzitter. Hij zocht een vrolijk type, zo zei hij, die een jongere doelgroep zou kunnen aanspreken. Aangezien ik geen ondernemer ben, heb ik mij even afgevraagd of ik het zou doen. Uiteindelijk gaf de doorslag dat het mij leuk en leerzaam leek en aangezien je, mijns inziens, je toch voor de vereniging waar je deel van uitmaakt moet inzetten, dan het liefst voor iets leuks. Vervolgens hebben we de riedel van Club32 snel aangepast naar ‘Voor ondernemers en ondernemende leden’...

Waarom heet Club32 eigenlijk Club32?

Dat is een verwijzing naar 1932, het oprichtingsjaar van Schaerweijde.

Wat levert Club32 voor de leden op?

Veel. We organiseren, even afgezien van corona, ongeveer 8 waardevolle evenementen en bijeenkomsten. Als Club32 lid heb je daar iets aan, niet alleen vanuit sociaal oogpunt, er valt ook iets te leren. Herhaaldelijk ga je naar huis met een inzicht dat je anders niet had opgedaan. Je komt interessante mensen tegen, we leren ook echt van elkaar. En het is gezellig. En ook hier geldt; ‘Het is wat je er zelf van maakt’.

Je kunt na een interviewdiner meteen naar huis gaan. Je kan bijvoorbeeld ook actief op sprekers afstappen om nog even na te praten zoals met Erik Gudde (voorzitter KNVB), Bas van Werven (anchor BNR) of Casper van Eijck (vooraanstaand oncoloog Erasmus MC).

Club32 is er voor Schaerweijde. Waar vrijwilligers bijdragen in tijd, doen businessclubleden het met hun lidmaatschapsbijdrage. En ondertussen zijn de meeste businessclubleden ook vrijwilliger, en omgekeerd, zijn veel vrijwilligers ook businessclublid. Zo ondersteunt Club32 de Coaching Academy, leveren we een vaste bijdrage aan de begroting en kunnen we leuke initiatieven een duwtje in de rug geven. Zo hebben we onlangs de drie watertappunten gedoneerd om een gezondere levensstijl voor de kinderen en onszelf te ondersteunen, hebben we eerder het hockeyveldje mede mogelijk gemaakt en hebben we onlangs de aanschaf van nieuwe trainingsmaterialen bekostigd die voor alle teams extra variatie tijdens de trainingen mogelijk maken. En daar heeft iedereen wat aan: Breedte en Top.

De businessclub is een van de drie ‘lifelines’ van Schaerweijde, hoe brengen we dat verder?

Dat is een goede vraag. Er is niet één weg naar Rome. Een groot deel van het succes van Club32 is toe te schrijven aan de niet-verplichtende sfeer. We zijn een ‘lifeline’ en daar zijn we serieus in, maar we besteden het batig saldo van de lidmaatschapsbijdragen aan doelen die passen. Dat bepalen we, in overleg, zelf. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat naast leden (contributie) en vrijwilligers (organisatie), ook sponsoren en de Club32 bijdragen belangrijk zijn voor de financiën van de club. Gelukkig is er een behoorlijk aantal bedrijven en leden bereid om in ruil voor een tegenprestatie een financiële bijdrage te leveren. En lukt het ons in hoge mate partijen en mensen aan ons te binden. Het verder brengen zit ‘m in de toegevoegde waarde. Club32 lid zijn is leuk en leerzaam. En net als met acquisitie, je kan er geen directe sticker van waarde opplakken, maar vaak genoeg leidt de ene connectie tot de volgende, enz..

Nog even over die vrijwilligers. Hoe binden en boeien we die?

In essentie is dat precies hetzelfde. Het gaat om connectie. Connectie met de club en connectie met elkaar. Hoe meer we naar elkaar luisteren en met elkaar praten, terwijl we allemaal steeds beseffen dat een ieder met de beste intenties vrijwilliger is en dat doet in zijn/haar vrije tijd, hoe beter het met de club zal gaan. Voor de twijfelende vrijwilliger zou ik zeggen, doe mee en schroom niet. Zoveel tijd hoeft het niet te kosten en meedoen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn (zoals dat het ook is voor velen).

Hoe zie je dat als je naar voren kijkt?

Tot de ALV van bijna twee jaar geleden, waar de gemoederen hoog opliepen, was er een sfeer op Schaerweijde die niet altijd even constructief was. Top/Breedte, wel/geen inspraak, etc. Allemaal terechte punten, maar destijds heel erg benaderd vanuit de eigen belangen/positie. Sindsdien is er een duidelijke sfeeromslag en zou het mijn hoop zijn dat vooral het onderscheid Top/Breedte steeds kleiner wordt, de zuilen verder worden afgebroken en juist beter op zoek gaan naar kruisbestuiving zodat het besef indaalt dat beide beter worden van elkaar.

Iets meer buiten de huidige kaders zou wat mij betreft mooi zijn als er een groter omni-sportverhaal komt zodat jeugd zo gemakkelijk mogelijk met meerdere sporten in aanraking kan komen. Daarnaast hebben we maatschappelijke uitdagingen te trotseren met een steeds meer stilzittende jeugd. Wellicht is dat minder een probleem voor de kinderen van Schaerweijde, maar ik zou het mooi vinden als Schaerweijde ook een positieve bijdrage kan leveren aan het bredere maatschappelijk doel om jeugd aan het bewegen te krijgen en te houden. Wellicht levert dat wel een toptalent voor Heren 1 op en anders toch minstens een goed gevoel. Tenslotte stel ik mij voor dat die druk, zowel vanuit de gemeente als het bedrijfsleven (sponsoren, Club32 leden), zal gaan groeien in de komende jaren. 

Wat kunnen wij, als Schaerweijde, op dit punt leren van een organisatie als Nike?

Het belangrijkste is dat we het gezamenlijke doel scherp stellen en dat aan iedereen ‘tot vervelens toe’ uitleggen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en te houden. Onze missie is dat we een familieclub met ambitie zijn, maar welke concrete doelen koppelen we daaraan en hoe zorgen we dat elk doel op een ieder van toepassing is? Want zonder doel geen richting en zonder richting geen resultaat. Nike’s missie is ‘to bring inspiration and innovation to every athlete* in the world.’ Eén van de doelen is ‘make sport a daily habit’ om zo die stilzittende jeugd en onszelf gezonder te krijgen en daaraan gekoppeld zijn jeugdsportprogramma’s (in de mindere wijken van grote Europese steden) en interne programma’s om het ook op onszelf toe te passen. Ook daar zit dus een parallel met Schaerweijde en onze accommodatie. We kunnen meer betekenen voor de gemeenschap in Zeist, terwijl wij ook bezig zijn met onszelf.

Concreet, hoe zie je de toekomst?

Ik hoop dat Schaerweijde op de ingeslagen weg doorgaat, waarbij corona hopelijk zo snel mogelijk een herinnering wordt. De recente toevoeging ‘samen sterk’ aan ‘familieclub met ambitie’ blijft. Een linkerbeen kan niet lopen zonder rechterbeen. Zo hoop ik dat de symbiose van Top, Breedte en gemeenschap verder gestalte krijgt en we niet met argusogen naar de ander kijken. Het is daarbij ook heel belangrijk ons te realiseren wat er allemaal al is. We mogen daar heel dankbaar voor zijn. Ons complex, onze organisatiegraad, de kwaliteit van onze vrijwilligers; het is vaak onvergelijkbaar goed geregeld.


 

 

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws



Nieuws afbeelding