header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Schaerweijde Interview -29- Herwin Schonewille

20-1-2021 In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Een vereniging als Schaerweijde drijft op vrijwilligers, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 


Bijna iedere woensdagmiddag is hij bij Veld 5 te vinden waar zo’n 45 keepers uit de A t/m D jeugd, 3 G-hockey keepers en 23 JJ keepers uit de 6- en 8-tallen getraind worden. Ook 6 senioren keepers maken gebruik van de keeperstraining. In totaal dus bijna 75 keepers! In samenwerking met GoalieWorks is dit een goed geoliede machine. In het weekend is hij veelal zelf op het veld te vinden als CS+ scheidsrechter. Samen met Micha Scheen en Inger Borggreven wil hij de Arbitrage Commissie naar een nog hoger plan tillen. Ook kijkt hij graag naar de wedstrijden van zijn dochter en trekt hij op zondag zelf het keeperspak aan om het goal te verdedigen bij de veteranen. We praten met Herwin Schonewille, een nuchtere man die het liefst op de achtergrond zijn bijdrage levert aan onze club.


Hoe zijn jullie met hockey in aanraking gekomen? Je hebt zelf vroeger op een heel hoog niveau aan waterpolo gedaan dus dat lag niet voor de hand.

Tijdens mijn studietijd heb ik inderdaad waterpolo gespeeld op hoog niveau, 1e klasse en in hockeytermen is dat de promotieklasse. Dit deed ik bij de Studentenvereniging De Walvisch in Groningen. Met de trein reisden we het hele land door voor onze wedstrijden. Dat is een erg leuke tijd geweest. Ik heb teamsporten altijd heel erg leuk gevonden. We hebben een aantal jaar in het buitenland gewoond en waren net naar Zeist verhuisd. Mijn dochters Lara en Tess namen na hun eerste schooldag twee vriendinnetjes mee die al op hockey zaten en de keus was snel gemaakt. Dat wilden zij ook en ze zijn beiden gestart bij Shinty.

Ik had nog nooit eerder een hockeyveld gezien maar vond het al fijn dat ze een teamsport gingen doen. Het is een leuke en technische sport en nadat ik me in de regels heb verdiept, snapte ik het ook beter. Toen een aantal vaders vroeg of ik ook bij de Veteranen wilde gaan spelen, heb ik dat na enige aarzeling gedaan. Ik had tenslotte nog nooit gehockeyd, maar dat was geen bezwaar. Eenmaal op de Middelbare school heeft Lara de overstap naar Schaerweijde gemaakt en is ze in de C6 gaan spelen. Ze maakte nieuwe vriendinnen en van het één kwam het ander. Tess is toen eigenlijk gelijk met haar mee gegaan en in de D3 gaan keepen. Het leek mij leuk om het coachen op te pakken en Schaerweijde beter te leren kennen. Een vereniging kan niet draaien zonder vrijwilligers.


Drie jaar geleden ben je gevraagd door Fardo Renger om TC van de keepersclub te worden. Waarom ben je dit gaan doen?

Via Tess hoorde ik veel enthousiaste verhalen over de keeperstrainingen en ik vond het wel een leuk sfeertje op de woensdagmiddag. Bovendien vond ik Arek wel een leuke vent, vooral de geestdrift waarmee hij zijn keepersvak showt. Ik waardeer topsporters en zag het wel zitten om met hem samen te werken. In 2017 ben ik begonnen als TC toen Reinier van ’t Hooff vertrok. Het was fijn dat ik dit met Caroline Houweling op kon pakken, zij was al jaren LC van de keepersclub en samen organiseerden we de keeperstrainingen, de val- en duikclinic voor de zaal en de Maarten Sikking Clinic. Leuke dingen om te doen. Caroline en ik hebben dit een jaar samen gedaan en daarna besloot ze dat het tijd werd om er een punt achter te zetten. 

We hebben besloten om de functie van LC niet te vervangen omdat Schaerweijde in die periode met GoalieWorks is gaan samenwerken. Dit is een enorme stap vooruit geweest en hierdoor is de keepersclub een stuk professioneler geworden. Zo heeft GoalieWorks veel administratie overgenomen en zorgen zij onder meer voor de groepsindeling voor de keeperstrainingen. Er wordt met drie blokken gewerkt. De eerste twee blokken met voornamelijk breedte keepers en in het derde blok met name de 1e en 2e lijns keepers. Caroline en ik deden dit ook wel maar we probeerden nog zoveel mogelijk rekening te houden met andere activiteiten buiten hockey, vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar. Dat gebeurt nu minder en het geheel is wat strakker neergezet. Schaerweijde heeft met GoalieWorks een heleboel kennis, kunde en ervaring in huis gehaald. De kwaliteit van de trainingen is omhoog gegaan. Dit krijgen we ook terug van de keepers zelf, die zijn over de hele linie zeer tevreden. Schaerweijde boft met zoveel enthousiaste en ook goede keepers.


Wat zijn de toekomstplannen voor de keepersclub?

We hebben vorig jaar een plan gemaakt om met de teamtrainingen aan de slag te gaan. Van de keepers kregen we terug dat deze vaak minder leuk zijn voor hen. Daarin willen we een verbeterslag maken door aansluiting te zoeken bij de Coaching Academy om het keepersvak beter onder de aandacht te brengen bij coaches en trainers. Zo willen we graag keepertrainers van hoog niveau, zoals bijvoorbeeld Simon Zijp, uitnodigen bij de Coaching Academy zodat zij uit kunnen leggen hoe teamtrainingen voor de keepers leuker kunnen worden. Daarnaast ligt het plan klaar om een expertgroep op te richten van ouders die het keepersvak begrijpen. Het is de bedoeling dat die op zaterdag langs het veld kijken hoe de keepers in het veld zijn. We kunnen wel zien hoe een keeper zich technisch ontwikkeld in de keeperstrainingen op woensdag maar het keepen heeft ook een tactische component. Hierbij moet je denken aan de communicatie met de laatste man en het aansturen van de verdediging. Die input willen we ophalen bij de expertgroep. Helaas is dat dit jaar niet helemaal gelukt vanwege Corona, er is bijzonder weinig gehockeyd. Volgend jaar gaat Floor Voogt deze plannen verder implementeren omdat ik aan het eind van het seizoen met de keepersclub ga stoppen.


De keepersclub is niet het enige dat je voor Schaerweijde doet want je bent CS+ Scheidsrechter en lid van de Arbitrage Commissie

Dat fluiten is heel erg leuk om te doen en ik heb ook mijn CS+ kaart gehaald. En als je iets leuk vindt dan wordt het steeds meer. In 2019 ben ik inderdaad de arbitrage commissie gaan doen samen met Micha Scheen en Inger Borggreven. Met beiden zit ik wel aardig op één lijn hoe we met arbitrage om willen gaan en we hebben hier veel contact over. De arbitrage commissie deelt de scheidsrechters in voor de hogere teams die niet door de bond worden aangewezen, zorgt voor opleiding en begeleidt beginnende scheidsrechters. Het is leuk om te zien dat een aantal ouders en ook jeugdleden heel enthousiast zijn over fluiten en mede daardoor is het SSC ontstaan. Het is gaaf om te zien hoe sommige jeugdfluiters gegroeid zijn. In het begin waren ze nog heel schuchter en floten ze op het niveau van een D-team. Als ik ze nu op een JA02 zet, lukt ze dat ook. Het traject werkt dus echt. Een aantal van deze jeugdfluiters staat nu opgelijnd om CS+ te worden maar door corona is daar ook een rem op gekomen.

Twee jaar geleden zijn Micha en ik begonnen met een presentatie om de laatste puntjes op de i te zetten voorafgaand aan de scheidsrechterexamens. Dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen, we hadden mooie slagingspercentages. Een volgende stap is om de ‘angst’ voor het fluiten weg te halen en zowel ouders als jeugd te gaan begeleiden met arbitrage coaches. Veel ouders hebben een tijd geleden hun kaart gehaald maar zodra de kinderen op een groter veld gaan spelen in de D kan dat best spannend zijn. Als arbitrage coach kun je fysiek met scheidsrechters mee gaan fluiten of in de rust tips geven. Hiervoor hadden we mooie, heel herkenbare (oranje) arbitrage coach jassen aangeschaft, maar die hebben we door corona nog niet op de velden kunnen laten zien. 

Micha en ik vinden het heel erg leuk om deze commissie te doen, we hebben beiden vorig seizoen het CS+ Leercoach en CS+ Expert traject gehaald. Als leercoach heb je handvatten om de opleiding aan te bieden en als Expert de mogelijkheid om proeven van bekwaamheid af te nemen. Onze ambitie is stevig, we willen dat alle ouders waarvan de kinderen naar de D gaan hun kaart halen en goed begeleiden om actief te gaan fluiten. Op deze manier ontstaat er meer begrip onderling en worden de discussies langs de lijn anders.
We wilden dit jaar ook met verenigingen uit de buurt contact zoeken op het gebied van arbitrage om te kijken op welke gebieden we kunnen samenwerken, bijvoorbeeld bij het afnemen van de proeven van bekwaamheid . En we willen graag master classes gaan organiseren. Dat is door corona echter ook op de lange baan geschoven.


Blijf je volgend jaar ook nog betrokken bij Schaerweijde? Lara is al 3 jaar het huis uit en studeert in Delft, Tess doet dit jaar eindexamen

Ik blijf denk ik altijd wel betrokken bij Schaerweijde en ben blij dat het niveau van de keepers en fluiters naar een hoger niveau gebracht is. Ik ga dan wel stoppen met de keepersclub maar zal nog weleens langskomen op de woensdagmiddag als het lukt. Tess doet eindexamen en gaat ook het huis uit en ik denk dat ik volgend jaar ga stoppen bij de Veteranen. Inmiddels ben ik al 3 jaar keeper. Nadat ik bij de keepersclub kwam, heb ik zelf het keeperspak aangetrokken en niet meer uitgedaan. Maar ik wil de verplichting niet meer om iedere zondag te spelen. Ik loop ook nog met een scheef oog te kijken om de bondsopleiding te gaan doen voor scheidsrechter. Dan heb ik toch nog een actieve sportbesteding en wat meer flexibiliteit. 

Als arbitrage commissielid blijf ik zeker nog aan Schaerweijde verbonden. Ik wil graag nog kijken of we wat van onze plannen kunnen realiseren. Het is een gezellige club en wat ik zo lees van andere vrijwilligers in de interviews wat zij over onze vereniging vinden, daar kan ik me wel bij aansluiten. Het is belangrijk voor de toekomst dat hockey en golf hand in hand blijven gaan. Ook de relatie tussen top en breedte blijft een uitdaging. Daar zit een bepaald spanningsveld, maar als je hier goed mee omgaat, kunnen ze elkaar zeker versterken.

Schaerweijde heeft natuurlijk een fantastische ligging en het zou wel heel mooi zijn als we daar weer in het zonnetje op zondag langs de lijn kunnen staan bij Heren en Dames 1.

Astrid Hollander | 20 januari 2021


Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws



Nieuws afbeelding