header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Schaerweijde Interview -22- Fiene Kruyt-Anna Blom

4-11-2020

In deze serie interviews laten we vrijwilligers van Schaerweijde zien. Vrijwilligers met een rood-zwart hart die vaak tientallen uren besteden aan activiteiten in de club waar we met elkaar voordeel van hebben. Brede schouders dragen Schaerweijde, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Of het nou bardienst, materiaalcommissie, bestuurslid of jeugdtrainer is; de club, dat zijn wij. 


Zonder vrijwilligers is er geen hockey. Wij kunnen elke week trainen en spelen omdat er een kleine professionele staf is en meer dan honderd vrijwilligers zijn om de vereniging goed te laten draaien. Aan het woord zijn vandaag Anna Blom en Fiene Kruyt, beiden 13 jaar, die zich wekelijks als vrijwilliger inzetten om Funkey’s/Benjamins te trainen. Schaerweijde is er voor jong tot oud. Ook onze vrijwilligers zijn van jong tot oud.


Wat doen jullie bij Schaerweijde?
In de eerste plaats hockeyen! We zitten in leuke teams (resp. C2 en C3) met leuke meiden. Het is gezellig op de club, de training is leuk en je bent sportief bezig. Ja, echt leuk. Hockey is een fijne sport. Het is een teamsport, leuker dan tennis omdat je daar vooral individueel speelt.

We zitten allebei bij hele leuke meiden in de groep. En dat gaat eigenlijk allemaal vanzelf. Elk jaar heb je nieuwe teams omdat je een jaar opschuift en een nieuwe teamindeling krijgt, maar er zijn altijd meiden die je kent en waar je vriendin mee kan worden. In de C-lijn kennen we inmiddels zo’n beetje wel iedereen. Dat maakt met elkaar sporten, en bijvoorbeeld heen en terug fietsen naar Schaerweijde, heel gemakkelijk.


Hoe is de sfeer op de club?
De sfeer op de club is hartstikke leuk, en zeker met de meiden in de C-lijn. Het is gezellig in de groepjes waarin we zijn ingedeeld. We kletsen veel, natuurlijk, over alles. We letten ook goed op elkaar, het is niet nodig dat iemand zich buitengesloten of niet helemaal prettig voelt. We vinden dat daarin ook een rol voor het team is weggelegd en zeker voor de aanvoerder. In de wedstrijd maar ook erbuiten. Dat is best een verantwoordelijkheid, om signalen op te vangen en daar wat mee te doen. We zorgen er ook gewoon samen voor dat niemand alleen fietst.

Ook bij activiteiten en feestjes is de sfeer goed. Een feestje begint altijd wel een klein beetje awkward, iedereen kijkt dan even naar iedereen, zeker de teams naar, of liever, tegen elkaar. Maar al snel is het ijs gebroken en kunnen we met elkaar kletsen en feesten. Je kent iedereen. We zijn tenslotte één groep.

Vertel eens over trainster zijn?
Training geven is hartstikke leuk om te doen. Je leert kids eerst de basis dingen en later ook meer. Je begint bij het begin, bijvoorbeeld gewoon met hoe je een stick vasthoudt. Pas later komt er een bal bij. Het is hartstikke leuk om de vooruitgang te zien. Kids leren heel snel. En als je na een paar weken ziet dat een speler of speelster het helemaal in de vingers heeft, dat is verschrikkelijk leuk en geeft voldoening.

In het begin doe je heel veel voor. Kinderen leren vaak het meest van nadoen. Samen met je mede-trainster gebruik je oefeningen die passen bij het doel van de training. Meestal is de training in vier kwarten opgebouwd: een stuk inloop, oefening één, oefening twee en afsluiten met een partijtje. We krijgen de oefeningen op vanuit de hoofdtrainer, die ons ook begeleidt. Maar soms passen we de training of de oefening een beetje aan, omdat het gewoon wat beter past.

In het begin is het altijd een beetje lastig, een nieuwe groep. Die moet je leren kennen en zij jou. Maar al snel is iedereen gewend en gaat dat vanzelf. Echt zenuwachtig zijn we er nog nooit voor geweest. Je moet goed kijken naar het team, je moet het kunnen lezen. Een fanatiek team moet je anders aanpakken dan wanneer de meeste speelsters relaxed willen hockeyen.

We worden goed geholpen en kunnen met alle vragen bij Lenie terecht. Niet altijd alles gaat natuurlijk vlekkeloos. Zo is er wel eens een mismatch in het team, bijvoorbeeld iemand die alleen maar klaagt. Als je er dan zelf niet meer uitkomt, kun je een speelster vragen naar Lenie te gaan.

Een ander voorbeeld is dat er in een team twee eigenwijze meisjes speelden die ruzie met elkaar kregen en niet meer met elkaar samen wilden spelen. Best een ingewikkelde situatie. Als trainster heb je dan wel de verantwoordelijkheid om dat op te lossen.

Zo te horen gaat het jullie goed, is er ook iets minder leuk of zelfs vervelend?
Oh jawel hoor, iedereen heeft wel eens pech en gaat het iets minder goed. Als je bijvoorbeeld wordt ingedeeld in een verkeerd team, dan heb je het best even zwaar met jezelf en de club. Maar daar leer je van om vol te houden en er toch iets leuks van te maken. Want volgend jaar is er weer een nieuwe indeling, en dan ga je er vast weer op vooruit.

Wat ook altijd een beetje stom is, is de zaalindeling omdat de 1e en 2e teams dan gesplitst worden in de X-teams. Maar ja dat is nou eenmaal niet anders, daar is ook geen andere oplossing voor. Dus daar kan je maar beter geen negatieve energie insteken.

Wat leren jullie van het trainer zijn?
Best wel heel veel! Laten we een paar voorbeelden noemen. Je leert bijvoorbeeld kinderen motiveren. Je leert het verschil tussen straf geven, een preek geven en motiveren. Drie dingen waarvan het effect op de kids verschilt. Dat is wel fijn om nu al te leren. Ook leer je bijvoorbeeld dat je dingen kunt waar je van tevoren niet van weet of het je lukt. Kan ik dat, vraag je je wel eens af. En als je er dan instapt, en het probeert, en gaat leren, dan blijk je het dus gewoon te kunnen. Met hulp van trainers die het jou weer bijbrengen.. Bijvoorbeeld dat aan begin van elk seizoen alles een beetje wennen is. Dat iedereen de juiste weg even moet vinden. Ooit leerde iemand dat ons, nu brengen wij dat anderen bij. Dat is erg leuk en nuttig tegelijk.

Tot slot, wat moeten de lezers van dit interview echt onthouden?
Nou, dat is simpel. Schaerweijde is een leuke club waar je volop kansen krijgt. En verder is het belangrijk dat je doet waar je plezier in hebt. Plezier in wat je doet. Hockey is niet verplicht. En, dat het het leukste is om dingen samen te doen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!


Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws



Nieuws afbeelding